Ribes nigrum


Černý rybíz

Černý rybíz je nejen oblíbené ovoce, ale i cenná léčivá rostlina. Využívají se plody, listy i pupeny.

Plody se konzumují čerstvé, sušené nebo jako sirupy, šťávy a likéry. Pomáhají při nachlazení a posilují imunitu. Listy se používají na čaje a odvary – pomáhají s detoxikací a při zánětech močových cest. Výtažek z pupenů působí jako přírodní kortikoid, pomáhá při alergiích, ekzémech a chronických zánětech. Znám je i odvar z kořenů.

Díky vysokému obsahu vitamínu C (až 4× více než v citrónech) posiluje obranyschopnost a pomáhá při nachlazení a chřipce. Macerát z pupenů černého rybízu se často používá jako doplňující k ostatním macerátům a dalším fytoterapeutickým prostředkům, protože je posiluje. Černý rybíz má v gemmoterapii širokou škálu využití, mimo jiné zvyšuje celkovou odolnost organismu. Černý rybíz představuje hlavní lék při léčbě artrózy (kolene, kyčle i menších kloubů). Úžasný je ale i ve formě esenciálního oleje v aromaterapii. Zpomaluje stárnutí, podporuje hormonální stabilitu, pomáhá při bolestech hlavy (a to i chronických) a menstruačních křečích. Ulevuje při ekzémech, lupénce a jiných dermatologických potížích.

Černý rybíz pochází ze severní Evropy a Asie. Ve středověku se pěstoval hlavně v klášterních zahradách jako lék na nachlazení a revma. Během 2. světové války v Británii, kde byl nedostatek citrusů, vláda podporovala pěstování černého rybízu jako klíčového zdroje vitamínu C pro děti.


Fermentovaný čaj

Listy sbírejte v červnu nebo červenci za suchého počasí. Nechte je několik hodin zavadnout na stinném místě (neměly by být úplně suché).

Každý list lehce promněte mezi prsty nebo je stočte do válečků (aktivuje enzymy potřebné k fermentaci). Pokud jsou listy příliš suché, lehce je postříkejte vodou.

Listy vložte do skleněné nebo keramické nádoby a přikryjte vlhkým plátnem. Udržujte je při teplotě 25–30 °C po dobu 1–3 dnů – čím déle fermentují, tím bude čaj aromatičtější. Každý den zkontrolujte vlhkost, listy by měly zůstat lehce vlhké.

Po ukončení fermentace listy nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a sušte je na na suchém, tmavém místě (cca 1 týden).

Příprava čaje: 1 lžičku fermentovaných listů zalijte 250 ml horké vody (cca 80–90 °C). Louhujte 5–8 minut, poté sceďte. Můžete dosladit medem nebo přidat citron pro osvěžující chuť.

Čaj podporuje imunitu, má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, detoxikuje organismus a podporuje funkci ledvin. Také uklidňuje trávení a mírní zažívací potíže. Můžete experimentovat s přidáním listů maliníku, jahodníku nebo máty pro zajímavější chuť.