Ribes nigrum
Černý rybíz

Černý rybíz je nejen oblíbené ovoce, ale i cenná léčivá rostlina. Využívají se plody, listy i pupeny.
Plody se konzumují čerstvé, sušené nebo jako sirupy, šťávy a likéry. Pomáhají při nachlazení a posilují imunitu. Listy se používají na čaje a odvary – pomáhají s detoxikací a při zánětech močových cest. Výtažek z pupenů působí jako přírodní kortikoid, pomáhá při alergiích, ekzémech a chronických zánětech. Znám je i odvar z kořenů.
Díky vysokému obsahu vitamínu C (až 4× více než v citrónech) posiluje obranyschopnost a pomáhá při nachlazení a chřipce. Macerát z pupenů černého rybízu se často používá jako doplňující k ostatním macerátům a dalším fytoterapeutickým prostředkům, protože je posiluje. Černý rybíz má v gemmoterapii širokou škálu využití, mimo jiné zvyšuje celkovou odolnost organismu. Černý rybíz představuje hlavní lék při léčbě artrózy (kolene, kyčle i menších kloubů). Úžasný je ale i ve formě esenciálního oleje v aromaterapii. Zpomaluje stárnutí, podporuje hormonální stabilitu, pomáhá při bolestech hlavy (a to i chronických) a menstruačních křečích. Ulevuje při ekzémech, lupénce a jiných dermatologických potížích.
Černý rybíz pochází ze severní Evropy a Asie. Ve středověku se pěstoval hlavně v klášterních zahradách jako lék na nachlazení a revma. Během 2. světové války v Británii, kde byl nedostatek citrusů, vláda podporovala pěstování černého rybízu jako klíčového zdroje vitamínu C pro děti.
