
Účinné látky v rostlinách
Barviva -
Flavonoidy
Fenoly a chinony
Karotenoidy a chlorofyly
Enzymové hnědnutí potravin
Antinutriční a toxické látky
Šťavelová kyselina
Třísloviny
Bílkoviny luštěnin
Bílkoviny obilovin
Alkaloidy
Saponiny
Kyanogeny
Glukosinoláty
Fytoestrogeny
Fototoxické látky
Lektiny
Biogenní aminy
Přírodní antimikrobní látky
Stilbeny
Terpenoidy
Kyseliny a jejich deriváty
Fytoalexiny
Antioxidanty
Fenolové kyseliny
Glykosidy
Amidy
Kurkuminoidy
Flavonoidy
Skupina přírodních antioxidantů, které patří mezi polyfenoly. Jsou hojně zastoupené v rostlinách, ovoci, zelenině, bylinkách, čaji i čokoládě a mají významné zdravotní účinky.
Přírodní sladidla
Kontaminující látky
Toxiny mikroorganismů
Pesticidy
- Kukuřice setá - Zea mays
- Lípa velkolistá – Tilia platyphyllos
- Lípa stříbrná - Tilia tomentosa
- Líska obecná – Corylus avellana
- Loubinec trojlaločný - Ampelopsis veitchii
- Magnolie růžová - Soulangeana magnolia
- Mandloň obecná – Prunus dulcis
- Olivovník evropský - Olea europea
- Olše lepkavá - Alnus glutinosa
- Olše šedá - Alnus incana
- Ořešák královský - Junglans regia
- Ostružiník křovitý – Rubus fruticosus
- Ostružiník maliník - Rubus idaeus
- Platan východní - Platanus orientalis
- Rakytník řešetlákový – Hippophae rhamnoides
- Réva vinná - Vitis vinifera
- Rozmarýn lékařský - Rosmarinus officinalis
- Rybíz černý – Ribes nigrum
- Růže šípková – Rosa canina
- Sekvojovec obrovský - Sequoiadendron giganteum
- Svída krvavá – Cornus sanguinea
- Šeřík obecný - Syringa vulgaris
- Tamaryšek francouzský - Tamarix gallica
- Třešeň obecná – Prunus avium
- Topol černý - Populus nigra
- Trnka obecná– Prunus spinosa
- Višeň obecná - Prunus cerasus
- Vlašský ořech – Juglans regia
- Vrba bílá – Salix alba
- Vřes obecný - Calluna vulgaris
- Zmarlika Jidášova - Cercis siliquastrum
- Žito seté - Secale cereale